Oppretthold et desentralisert campus for Nord Universitet!

Publisert av: Trøndelag SV Publisert: 24. april 2019
Oppdatert: 09. juni 2021
Lesetid: ca. 2 min
Ei nedlegging av de tre helsestudieretningene ved Nord Universitet i Namsos vil svekke rekrutteringen til helsesektoren i Namdalen. For Sykehuset Namsos vil dette kunne være svært dramatisk. Den desentraliserte oppbygginga av Nord Universitet er av stor betydning for distriktsregionen nord i Trøndelag. Trøndelag SV tar derfor i dag initiativ til at fylkestinget krever at studiecampusene for Nord Universitet, avdeling Namsos og Verdal blir oppretthold.


Trøndelag SV mener staten har etablert en utdanningsreform som truer kompetansebygging og utvikling i distriktene. Med reformen settes Nord Universitet med sine Campus i Nord-Trøndelag og Nordland under sterkt press til å sentralisere sin virksomhet til færre studiesteder. Styret og ledelsen ved Nord Universitet signaliserer at de må legge ned studiesteder ut fra hensyn til forskning og kvalitet. Og ansatte, distrikt, studiesteder og praksisnær utdanning er satt sjakkmatt.

Nord Universitet har i dag studietilbud på strekningen Stjørdal– Bodø. Studietilbudene er mangfoldige og mange er skapt i spennet lokalt kompetansebehov – lokale virksomheter/praksis – lokal vekst og utvikling. Samtidig er de læringsinstitusjoner til profesjoner som distriktene er avhengige av både innen næringsliv og offentlig velferd. Nord Universitet sikrer rekruttering til, og utdanning av, fagfolk innen helse, omsorg og skole/utdanning. Uten dette utdanningstilbudet vil det bli enda vanskeligere for de ulike institusjonene i distriktene og som ansatt å utvikle nødvendig kompetanse til sin drift.

Helseutdanningene i Namsos bidrar til å rekruttere nødvendig fagpersonell for drift av kommunale tjenester i Namdalen og regionen forøvrig. Fagmiljøet bidrar til kompetanse og faglig kvalitet i lokalsamfunnet og Trøndelag SV er redde for at sentraliseringen vil redusere kvaliteten og rettsikkerheten på tjenestene i pleie- og omsorgstjenestene i Namdalen og norddelen av Trøndelag.

Nord Universitet er lokalisert i områder med sterk verdiskaping og vekst. All utvikling krever kunnskapsutvikling og innovasjon. Innenfor mange av de utdanningsretningene Nord  Universitet har er det nettopp samspillet mellom praksis og utdanning, næring og innovasjon, utvikling og praksis som er fortrinnet. Å legge ned utdanningssteder vil bety en svekkelse av både utdanning, kompetanse og forskning. Konsekvensen vil bli distriktsnedbygging.

  1. kandidat Trøndelag SV, Rakel Skårslette Trondal
  2. kandidat Trøndelag SV, Torgeir Strøm
  3. kandidat Trøndelag SV, Åsa Kjølberg Moen