Fylkesting på Steinkjer 26.-27.02

Publisert av: Trøndelag SV Publisert: 28. februar 2020
Oppdatert: 09. juni 2021
Lesetid: ca. 3 min
Gruppeleder Rakel Trondal har hatt med seg Torgeir Strøm og Siv Furunes på fylkesting på Steinkjer 26.-27.02. For SV har særlig diskusjon om eierstyring av Atb, egenregi på drift og vedlikehold av vei, det samiske sin plass i den regionale planen for kulturminner, manglende midler som følger nye oppgaver fra regjeringen og ikke minst å sikre gode forbindelser til Jøa.

Jøa t land

På fylkestingets første dag tok både Rakel Trondal og Torgeir Strøm ordet i debatten om bro eller autonom ferge til Jøa. For SV var det avgjørende at vi får en god og reell vurdering av hvordan vi kan få til en god forbindelse mellom Jøa og fastlandet uten av det sprenger fylkeskommunens rammer. For å sikre bolyst og best mulig forbindelser mener i utgangspunktet SV at et broalternativ er best, samtidig som vi ser mange positive ting med at Trøndelag fylkeskommune bidra til å utvikle ny teknologi. Vi er glade for at det ble et flertall for å sende saken tilbake for å få en grundigere og bedre vurdering av en broløsning.

Northconnect

Vi trenger industri, teknologiutvikling og statlig kontroll over kraftproduksjonen i Norge for å få til den grønne omstillingen og kutte utslippene. Det er høyst usikkert hvor vidt en ny utenlandskabel vil bidra til klimagassutslipp globalt. Derfor understreket Torgeir Strøm i debatten om høringsinnspillet til Northconnect at SV er negativ til utbygging av utenlandskabelen Northconnect. 

Regional plan for kulturminner

I saken om regional plan for kulturminner understreket Siv Furunes viktigheten av at det samiske og andre nasjonale minoriteter har blitt tatt med så tydelig i den regionale planen for kulturminner! Dette vil bidra til å øke forståelsen og toleransen for minoritetene i Trøndelag. Trøndelag fylkeskommune har i kjølvannet av regionreformen også fått overført flere oppgaver knyttet til kulturminner uten at det har fulgt med midler fra regjering, noe vår representant Siv Furunes understreker er problematisk og SV stilte seg bak Senterpartiets interpellasjon om regionreformen og nye oppgaver til fylkeskommunen og manglende økonomisk kompensasjon.

Eierstyring av AtB

Det er på tide med en gjennomgang av eierstrukturen til AtB som i dag er et fylkeskommunalt aksjeselskap og dette ble det også et flertall for på fylkestinget. Det er noe sjølmotstridende med å først si at det er viktig at det offentlige skal drifte kollektivtilbudet, for at vi etterpå setter bort oppgaven til et selskap. Rakel Trondal sa i debatten at SV mener at kollektivtrafikken trenger to ting:
1. Mindre avstand mellom folkevalgte og kunder
2. Kollektivtrafikk i egenregi

Drift og vedlikehold av fylkesveier i egenregi.

Gruppa deltok også i det som utviklet seg til en nokså ideologisk debatt om egenregi av vedlikeholdet av fylkesveinettet hvor SV ønsker at det offentlige tar et større grad av styring for vedlikehold av vår infrastruktur. Rakel uttalelte til Adressa at «Dette forslaget vil gi bedre vilkår for ansatte. Dessuten vil man gjennom vegmesterrollen få mere kunnskap, oversikt og mulighet til korrekte tiltak. Det er synd at Sp og MDG ikke ser at dette vil bli mer effektivt.» https://www.adressa.no/pluss/nyheter/2020/02/27/Sp-snudde-i-siste-liten-og-stoppet-planer-om-fylkeskommunal-bruvask-21185693.ece?

Fylkeshus i Steinkjer og Trondheim

Det ble flertall for å bygge fylkeshus både i Steinkjer og Trondheim. Rakel T. Skårslette Trondal understreket at SV aldri ville ha gått inn for bygging av to nye fylkeshus dersom det hadde gått utover andre områder som blant annet skole og utdanning.

– Men fremlegget viser at det ikke vil koste mer enn i dag. Plasseringen i begge byer vil dessuten føre til at flere vil velge tog og at det vil være med på å utvikle Steinkjer på en veldig god måte. Det er viktig at ikke makta sentraliseres og at det er mulig å være ansatt i fylkeskommunen uten at man må å bo i Trondheim. Derfor støtter vi innstillingen fra fylkesutvalget, sa Skårslette Trondal. https://www.adressa.no/pluss/nyheter/2020/02/27/Flertall-for-to-nye-fylkeshus-i-Tr%C3%B8ndelag-21194391.ece

E6, handel med varer fra okkuperte områder og ny fylkesblomst

Mdg og Rødt fremmet hver sin interpellasjon som SV stilte seg bak. Rødt sitt forslag om at Trøndelag fylkeskommune skal følge etter bla. Trondheim og ikke handle med varer fra okkuperte områder i strid med folkeretten fikk et gledelig flertall. Mdg sin interpellasjon om å stoppe den fylkeskommunale lånegarantien til ny forurensende firefelts E6 ble dessverre nedstemt og konsekvensen er bla. at 1200 mål med landets beste matjord blir nedbygd av motorvei. Hvordan landbrukspartiet Senterpartiet kan forsvare dette undrer vi oss over.

Den hvite og gule reinrosa blir Trøndelags nye fylkesblomst noe vi støtter helhjertet! Som Torgeir Strøm sa – når jeg ser reinrosa så ser jeg en flott gul og hvit blomst, men jeg ser også beitende rein og det minner meg på at Trøndelag er kjerneområde for det sør-samiske folket. Og tilknytningen til det sør-samiske er det aller viktigste argumentet for meg og for SV. Så la oss velge reinrosa som ny fylkesblomst!