Grønne pionerer i primærnæringen.

Publisert av: Trøndelag SV Publisert: 18. juni 2020
Oppdatert: 09. juni 2021
Lesetid: ca. 2 min
Jordbruket, skogbruket, reindrifta og tradisjonelt fiske trenger nyrekruttering og nye miljøvennlige løsninger. Vi treger unge grønne pionerer. For å få til dette trengs det kraftfulle politiske grep og økonomiske stimuleringstiltak.

Interpellasjon i fylkestinget av Torgeir Strøm

Jordbruket, skogbruket, reindrifta og tradisjonelt fiske trenger nyrekruttering og nye miljøvennlige løsninger. Vi treger unge grønne pionerer. For å få til trengs det kraftfulle politiske grep og økonomiske stimuleringstiltak.

Selskapet Ny Jord ble stiftet i 1908. Målet var å skape nye arbeidsplasser gjennom dyrking av ny jord og dermed bidra til å bremse utvandringa til Amerika. Gjennom tilskudd og gunstige lån i den nystartede Småbruk- og Boligbanken skulle landarbeidere og småbrukere kunne rydde seg nye gårdsbruk. Første bureisingsbruket som fikk støtte fra Ny Jord ble etablert i Bjørndalen i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag i 1912. Ny Jord tok også initiativet  til at småbrukerlandbruksskolen Val, som ligger i samme område, ble startet i 1916. I perioden 1912-1960 gav Ny Jord økonomisk støtte til nesten 20.000 nye bureisingsbruk i Norge.

Etter EF-avstemninga i 1972 ledet Oskar Øksnes fra Steinkjer et utvalg som skulle se på framtidsvilkårene i jordbruket. Øksnesutvalget og Hitraaksjonen (1975) førte fram til det såkalte Jamstillingsvedtaket i Stortinget 01.12.1975. Her ble det bla. vedtatt en opptrappingsplan for at inntektene i jordbruket skulle jamstilles med industriarbeiderlønn. Det ble også innført en avløserordning for at bøndene skulle få mere ferie og fritid. Det førte til at en hel generasjon av landsbygdungdommer, meg inkludert, snudde på hælen og overtok de gårdene vi var på veg bort fra. Mange norske bygder fikk nytt liv, men over svenskegrensa fortsatte fraflyttinga fra bygdene sterkere enn før.

Disse to eksemplene viser at kraftfulle politiske vedtak kan endre ei negativ samfunnsutvikling. Jordbruket og primærnæringene i Norge i dag trenger nyrekruttering og nye miljøvennlige løsninger. For å få til dette trengs det kraftfulle økonomiske stimuleringstiltak. Målet må være at de 800.000 da med uhøstet dyrkajord igjen skal produsere mat, og at nedlagte gårdsbruk igjen kan få nytt liv for å bevare kulturlandskapet og bidra til økt sjølberging av mat. Det trengs nyrekruttering til kystflåten for å opprettholde arbeidsplasser både på sjø og land. Det trengs nytenkende og miljøengasjerte ungdommer som tar i bruk ny og fossilfri teknologi i skogbruket. Det samme gjelder i reindrifta.

————

Inspirert av Ny Jord-prosjektet for 100 år siden, og Jamstillingsvedtaket for jordbruket i Stortinget i 1975, foreslår SV i Trøndelag et nytt nasjonalt rekrutteringsprosjekt til primærnæringene med navnet Grønne pionerer. Prosjektet bør utredes og diskuteres i Stortinget, men bør bla. inneholde følgende viktige punkter:

  1. Unge voksne under 35 år gis gunstige lån og tilskudd for å starte opp med eller overta små og mellomstore gårdsbruk, skogeiendommer, fiskebåter og reinflokker.
  2. Forutsetninga for lån og tilskudd bør være en omfattende og ambisiøs klima- og miljøplan. Planen bør bla. inneholde en strategi for rask innføring avæ fossilfrie kjøretøy, båter og redskaper.