Kornlager og løft for primærnæringene

Publisert av: Trøndelag SV Publisert: 10. august 2020
Oppdatert: 09. juni 2021
Lesetid: ca. 1 min
Etter initiativ fra SV har et enstemmig Trøndelag fylkesting våren 2020 oppfordret regjering og storting om å ta viktige grep for å styrke primærnæringene.


Med bakgrunn i koronasituasjonen, låg sjølberging og klimakrisa ble det gjort følgende vedtak 23. april: «Trøndelag fylkesting vil anbefale regjeringen og Stortinget om å reetablere nasjonale kornlagre tilsvarende 3 – 6 måneders forbruk. Minst ett av disse lagrene bør legges til kornfylket Trøndelag.»

SV ønsket primært et kornlager tilsvarende 6-12 måneders forbruk, et forslag Rogaland SV fikk vedtatt i sitt fylkestingsmøte i juni. På Trøndelag fylkesting sitt møte 18. juni ble det gjort følgende vedtak: «Overtakelse eller nyetablering innenfor primærnæringene jordbruk, skogbruk, reindrift og til kystflåten er kapitalkrevende. Dette medfører at det er utfordrende for unge som ønsker å etablere egen virksomhet. Trøndelag fylkesting ber Regjeringa og Stortinget utrede behovet for nye finansieringsordninger rettet mot å lette rekrutteringen til primærnæringene jordbruk, skogbruk, reindrift og til kystflåten.»


SV viste i sin interpellasjon til at kraftfulle politiske initiativ kan endre samfunnsutviklinga. Eksempler på dette er Ny Jordprosjektet, for snart 100 år siden, som ga støtte til ca. 20.000 nyreisningsbruk. Det samme var Hitraaksjonen som bidro til Jamstillingsvedtaket i Stortinget 01.12.1975, som inneholdt en inntektopptrappingsplan og ferieavløserordning for jordbruket. Primærnæringene jordbruk, skogbruk, reindrift og fiske er hovedgrunnlaget for bosetting og sysselsetting i Distrikts-Norge. Et land som ikke legger til rette for nyrekruttering til primærnæringene vil hverken lykkes i distriktspolitikken eller i arbeidet med å løse miljøkrisa

RAKEL S. TRONDAL OG TORGEIR STRØM
Trøndelag SV