Hvordan skaper vi færre #metoo?

Publisert av: Trøndelag SV Publisert: 07. mars 2018
Oppdatert: 09. juni 2021
Lesetid: ca. 2 min
Å bekjempe seksuell trakassering gir mer frihet til alle. Nettopp derfor er kampen mot seksuell trakassering en viktig kamp å ta på den internasjonale kvinnedagen. Det handler om kvinnefrigjøring. Kanskje har den økte oppmerksomheten om seksuell trakassering gjort mange menn mer oppmerksomme på forskjellen på flørting og seksuell trakassering. Kanskje har kvinner fått økt trygghet til å si fra om ubehageligheter. Men det må også tas politiske grep, slik at man sikrer at #metoo skaper varig endring.   

I disse dager behandles flere konkrete forslag mot seksuell trakassering i Stortinget, og vi oppfordrer alle partier til å stemme for disse forslagene for å skape færre #metoo-saker:

Seksuell trakassering kan forebygges i skolen gjennom for eksempel selvforsvarskurs for jenter, opplæring i å respektere både egne og andres grenser og et program mot seksuell trakassering som går gjennom hele grunnskolen. I tillegg må seksualundervisingen forbedres, noe som også henger sammen med bekjempelse av overgrep mot barn, samt kamp mot vold og voldtekt.

Videre er det viktig å gjøre arbeidsgiver enda mer ansvarlig. I dag har arbeidsgiver plikt til å forebygge diskriminering på grunnlag av kjønn og seksuell trakassering i likestilling- og diskrimineringsloven. Seksuell trakassering bør også inn i arbeidsmiljøloven.

Bekjempe skjeve strukturelle maktforhold i arbeidslivet. Tryggheten til å kunne si fra om uønsket seksuell oppmerksomhet er en av mange grunner til at vi må ha et trygt arbeidsliv, med lovfestet rett til faste og hele stillinger. Å få seksuell trakassering inn i anonyme arbeidsmiljøundersøkelser er viktig, og å synliggjøre situasjoner hvor en person har makt til å underkjenne eller forfordele en annen ansatt uten å gi en god grunn.

I tillegg er det viktig at Likestillings- og diskrimineringsnemda får ansvar for å tilkjenne oppreisning og erstatning for seksuell trakassering og diskriminering. Dette er svært viktig for å få prøvd en sak uten å måtte ta det steget og kostnaden det er å fremme en sak for ordinær domstol. Det er viktig å få prøvd saken både fra offer og gjerningspersonens side.

Disse forslagene fra SV er til forhandling på Stortinget nå, og det er viktig at alle partier går sammen om å skape mer trygghet for kvinner. Vi tar kampen mot trakassering, for likestilling og frihet for alle. Gratulerer med kvinnedagen!

Kvinnepolitisk utvalg i Trøndelag SV, Leder Marianne Fostervold
(Innlegget var på trykk i Trønder-Avisa 7.03 2018)