SV kritisk til gigantisk NATO-øvelse

Publisert av: Trøndelag SV Publisert: 20. april 2018
Oppdatert: 09. juni 2021
Lesetid: ca. 1 min
Avspenning, nedrustning og naturhensyn er grunner til å avlyse militærøvelsen Trident Juncture, mener Torgeir Strøm (SV). Han fremmer interpellasjon om saken i Trøndelag fylkesting 25. april.

35.000 soldater fra 30 land, 130 kampfly og 60 krigsskip vil delta i den gigantiske NATO-øvelsa Trident Juncture seinhøsten 2018 her i midtre deler av Norge. Dette skjer i ei tid der atomtrusselen igjen er overhengende og den militære spenninga mellom våpenstormaktene USA og Russland er på et ekstremt høgt nivå

Militærøvelsa er også planlagt på den mest regnfulle årstida i Norge. Det kan bety store naturødeleggelser med bruk av hundrevis av panservogner og andre tunge kjøretøy. Faren for sundkjøring av veger er også stor på denne tida av året.

I stedet for gigantiske militærøvelser og krigsretorikk trenger vi avspenning og våpennedrustning. Ingen vil være vinnere i en krig med atomvåpen. Derfor må landene i verden gjøre FN til et reelt fredsorgan. Bare slik kan våre barn og barnebarn arve en grønn og trygg klode og ikke ei krigsslagmark.

Mener fylkesordføreren det er rett å avholde den gigantisk militærøvelsa Trident Juncture, i vårt land som grenser mot Russland, i ei tid hvor den militære spenninga mellom våpenstormaktene USA og Russland er så høg?

Mener fylkesordføreren det er rett å holde slike store militærøvelser på ei årstid der farene for skader på natur og infrastruktur er så stor?

 

Saksliste til Fylkestinget

Les om saken i Trønderavisa