Ja til natur og reindrift – Nei til vindkraft i naturområder.

Publisert av: Trøndelag SV Publisert: 12. februar 2020
Oppdatert: 09. juni 2021
Lesetid: ca. 2 min
Trøndelag SV mener det er mulig å ta kraftfulle klimagrep og samtidig ta vare på naturmangfold og beitearealer for reindrifta. FNs naturpanel sa for ett år siden at tap av naturmangfold er en like stor trussel for livet på jorda som klimatrusselen. Vi må både fase ut kull, olje og gass, som er den viktigste årsaken til klimakrisa, og stoppe utbygginga av vindkraftverk i naturområder.

Trøndelag har ofret mye natur gjennom tidligere vannkraftutbygginger i innlandet. Nå ofrer Trøndelag store deler av kystnaturen gjennom utbygging av store vindindustriområder i kystområdene. Derfor har Trøndelag SV bidratt aktivt til at Trøndelag fylkesting sa nei til NVEs nasjonale rammeplan for vindkraftutbygging. Rammeplanen pekte på store områder i Trøndelag som ville ramme kjerneområdene for sørsamisk reindrift.

I Grunnlovens § 108 står det: «Det pålegger statens myndigheter å legge forholdene til rette for at den samiske folkegruppen kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.» Derfor mener Trøndelag SV at myndighetenes vindkraftplaner er et overgrep mot den samiske urbefolkninga. Reindrifta trenger store beitearealer og de flytter rein fra kyst til innland etter årstidene. Enten det er Storheia på Fosen eller Stokkfjellet i Selbu så rammer det sørsamisk reindrift. 

Trøndelag SV ønsker å erstatte de fossile energikildene, i første rekke gjennom oppgradering av eksisterende vannkraftverk og kraftig satsing på energiøkonomisering. Vi kan ikke redde klimaet med å ødelegge viktig naturmangfold. Innvordfjellet og Remmafjellet står nå på dagsorden, og Trøndelag SV krever at disse vindkraftanleggene ikke blir bygget.

Nasjonale og internasjonale kapitalinteresser skal ikke få lov til å tjene seg rike på å ødelegge den siste rest av uberørt natur i Trøndelag. Derfor sier Trøndelag SV: Ja til natur og reindrift – Nei til vindkraft i naturområder!

Vedtatt på Trøndelag SVs årsmøte 8.-9. februar 2020