Uttalelse fra fylkesutvalget om nytt inntektssystem frivilligsentralene

Publisert av: Trøndelag SV Publisert: 24. mars 2020
Oppdatert: 09. juni 2021
Lesetid: ca. 1 min
Fylkesutvalget i Trøndelag er svært bekymret for konsekvensene av innføring av en ny finansieringsmodell for frivilligsentralene fra 2021 og forventer at regjeringen gjør en ny vurdering som sikrer at dagens frivilligsentraler kan opprettholdes på dagens nivå.

Forslag fra May Britt Lagesen (AP) på vegne av AP, SP, SV og Krf.

Det å ha velfungerende frivilligsentraler med det mangfoldet av aktiviteter som de administrerer, er med på å forebygge både fysisk og psykisk helse, bidrar til god medisin mot ensomhet, tar et integreringsansvar og deres bidrag kan også være avgjørende for at eldre kan bo hjemme lengre.

Velfungerende frivilligsentraler tar et samfunnsansvar og er et godt, viktig og riktig verktøy på veien for å nå flere av FN’s bærekraftmål og da spesielt innenfor områdene «God helse», «Bærekraftige byer og samfunn» og «Samarbeid for å nå målene».

Også i fylkeskommunen sin egen «Kulturstrategi – Balansekunst» løftes Frivilligsentralene frem som viktige aktører i arbeidet rundt eldreomsorg, flyktninge- og integreringsarbeid.

Strategien påpeker at vi blant annet skal utvikle kompetanseprogram for dem, samt at frivillig sektors rolle, betydning og virkemidler skal være en selvfølgelig del av regional og kommunal samfunnsplanlegging.

Kulturdepartementet har utpekt 2022 til å være det nasjonale frivillighetsåret. Usikkerheten hos mange frivilligsentraler er nå om inngangen til dette året vil bli det året hvor fundamentet som distriktene bygger mye av sin frivillighet på, blir rasert. Fylkesutvalget godtar ikke at mange tilbud, i regi av frivilligsentraler kan bli svært redusert eller lagt ned i små kommuner og i distriktene generelt. Vi forventer derfor at dagens nivå opprettholdes. Kommunene i Trøndelag vil få en økonomisk reduksjon på kr 7,4 millioner ved ny finansieringsmodell som er vedtatt gjeldende fra 2021.